Nouchka Fontijn

De Bokser

Rotterdam, 2017. Winst op de Italiaanse Susie Canfora.

Tokyo 2021, Kwartfinale OS tegen de Canadese Tamara Thibeault 

Boksen

178 keer tussen de touwen

 

In 2007 stapte Nouchka voor het eerst de boksschool binnen. Amper 3 maanden later stond zij in de ring en won zij haar eerste wedstrijd.

Het team dat deze successen mede tot stand heeft gebracht bestond uit bokstrainer Abdul Fkiri en krachttrainer Hans Kroon. Als team wisten zij mooie resultaten te behalen (zie ‘successen carrière’) met daarin als hoogtepunten meerdere EK titels, WK medailles en twee succesvolle deelnames aan het grootste sportevenement ter wereld: De Olympische Spelen.

De 178 wedstrijden die Nouchka bokste leverden 154 keer winst op.  Haar boksstijl is te omschrijven als technisch en sterk; zowel aanvallend als verdedigend.

2007-2008 -2009

2007 start Nouchka met boksen. Begin 2008 eerste wedstrijd, in Appingedam.2008 en 2009 veelal wedstrijden in Nederland, soms naar het buitenland voor kleinere toernooien in Duitsland en Denemarken. In 2009 werd Nouchka voor het eerst kampioen van Nederland; zij bleef dat onafgebroken tot zij stopte met boksen.

2010

door winst op ex-wereld kampioene Anna Laurell. Door deze winst kwam het besef dat Nouchka wellicht meer kon bereiken dan de gangbare boksers. Datzelfde jaar mocht Nouchka voor het eerst naar een WK; ze behaalde daar de kwartfinale en pakte daarmee een A status bij NOC NSF. Vanaf dat moment was het mogelijk om fulltime te trainen en dat bracht uiteraard nog meer progressie.

2011- 2012

In 2011 mocht Rotterdam het EK damesboksen organiseren. Nederlandse deelneemsters: Marichelle de Jong, Nouchka Fontijn en Jessica Belder. Nouchka pakte in een daverende ambiance, haar eerst EK medaille (zilver).In 2012 werden een heleboel toernooien gewonnen, maar de belangrijkste, het WK, ging minder goed. Daardoor miste Nouchka kwalificatie voor de Spelen in Londen.

2013 - 2014

2013 en 2014 waren organisatorisch een drama. De door NOCNSF bij de Nederlandse Boksbond aangestelde technisch directeur had geheel andere ideeën over de trainingen en de begeleiding van Nouchka dan zij zelf had. Gelukkig zagen NOCNSF en de NBB in de loop van 2014 ook in dat zij op weg waren een goed lopende trein te laten ontsporen. Sindsdien kreeg Nouchka vanuit NOCNSF en de NBB volledige steun om volledig met haar eigen team te   werken en kwamen er faciliteiten om zelf vorm te geven aan het te volgen programma. Sportief leidde dat in 2014 al tot de EK-titel in Roemenië en een bronzen medaille op het WK in Zuid-Korea.

2015 - 2016

2015 en 2016 waren top jaren. Nouchka won bijna alles met overduidelijke scores. Goud op de European Games was een hoogtepunt  en in mei 2016 kwalificeerde zij zich als eerste vrouwelijke Nederlandse bokser voor de Olympische Spelen in Rio. Daar presteerde zij naar haar kunnen en won zij zilver en daarmee een stuk bekendheid in Nederland (en daar buiten).

2017

2017 won Nouchka de EK in Italië. Tevens won ze dat jaar de Award Best Female Boxer of the World, voor haar prestaties in de afgelopen jaren.

2018

Juni 2018 pakt Nouchka weer de Europese titel. Later dat jaar volgde zilver op de WK in New Delhi.

2019

2019 was er zilver op de European Games en later dat jaar dan eindelijk die wereldtitel, op het WK in Ulan-Ude. Dit duurde helaas maar een half uur… na aantekenen van protest van de tegenstander, werd de uitslag teruggedraaid. Een zwarte dag en een uiterst dubieus besluit. De zilveren WK medaille heeft Nouchka nooit gekregen.

2020

2020 zou een belangrijk jaar worden met de Olympische Spelen als toppunt, en tevens eindpunt voor Nouchka als wedstrijdbokser. Door Covid werd het kwalificatie toernooi in Londen halsoverkop afgebroken, en later werden de Spelen een jaar verschoven.Een jaar van eenzame trainingen, blessures en aanpassingen op elk vlak. Toch ook gekenmerkt door een aantal heerlijke toernooien waar Nouchka Goud en revanche voor de wereldtitel pakte. De kwalifi

2021

Tokyo 2020 werd Tokyo 2021 en de strijd om de deelname tickets ging door. De kwalificatie eisen werden steeds omgegooid, tot er nog maar 1 kans over bleef. Gelukkig pakte Nouchka het ticket naar Tokyo.Daar werden 3 wedstrijden gespeeld; de eerste twee met winst (beiden na achterstand in de eerste ronde!), de halve finale kon zij helaas niet naar haar toe trekken. Het resultaat: een tweede, dit maal Bronzen, medaille op de Spelen als afsluiter van een lange, rijke carrière!